Mindfulness Based Living Cursus

Mindfulness Based Living Cursus

desc

We hebben het vaak druk in ons moderne leven en zoeken naar manieren om met angst, stress en pijn om te gaan. Wellicht willen we ons welzijn verbeteren en beter omgaan met de uitdagingen van het leven. Vaak wordt dan Mindfulness aangeraden wat kan helpen om stress te verlichten, om zelfkritiek te verminderen, om emotioneel welzijn en pro-activiteit op te roepen.

Onderzoek door o.a. Paul Gilbert leert ons dat het simultaan ontwikkelen van drie belangrijke aspecten: mindfulness, compassie en liefdevolle vriendelijkheid als basis voor groei en ontwikkeling meer vruchten afwerpt dan de ontwikkeling van mindfulness alleen zoals we dat zien bij de reguliere Mindfulness training van Jon Kabat Zinn. Dit heeft geleid tot een nieuwe opzet: de Mindfulness Based Living Cursus (MBLC). Deze unieke training is, in samenwerking met diverse Universiteiten in Engeland, door Rob Nairn en de Mindfulness Association CIC (MA) ontworpen.

Eerstvolgende Mindfulness Based Living cursus (MBLC) start in maart 2021!

Beschrijving
Opzet van de training
Aanmelden en kosten
 • De Mindfulness Based Living Cursus (MBLC) leert deelnemers in vrijheid aanwezig te zijn bij wat er hier-en-nu ervaren wordt, te reageren met mededogen voor zichzelf en anderen en resulteert in diepgaand inzicht in patronen rond gedachten, gevoelens en gedrag. Doel van de MBLC is te leren te ontspannen in wat je ervaart, zonder ergens vanaf te hoeven. Deze intentie sluit aan bij de visie van een aantal belangrijke meditatieleraren zoals Rob Nairn, Jiddu Krishnamurti, Akong Rinpoche, Sayadaw U Tejaniya en psychotherapeuten zoals Arnold Beisser, M.D. en Rick Hanson Ph.D. Het is een belangrijk verschil met de standaard MBSR Mindfulness trainingen.

  Een mooie metafoor die aangeeft wat je leert in de Mindfulness Based Living cursus wordt ervaren door een steentje in je vuist te nemen en de vingers goed dicht te klemmen. Dit is vaak hoe we omgaan met ongemak of problemen in ons leven. We vechten tegen onze eigen ervaring en raken gestressed en gefrustreerd. Laat de vingers nu langzaam los door de hand te ontspannen. Kun je ervaren dat er ruimte ontstaat rondom het object in je hand door ontspanning? Kun je opmerken dat je door de hand te ontspannen, het object pas goed kan bekijken voor wat het is, hoe het is opgebouwd, welke betekenis je eraan geeft? Hoe je reageert op dat wat er is? Dat is in een notedop wat de Mindfulness Based Living cursus je leert. Door mindful te leren zijn met wat er is, en te leren ontspannen in de ervaring die zich aandoet, ontmoet je jezelf en wat er op dit moment voor jou gaande is. Daardoor ontstaat inzicht en vrijheid in jouw patronen en gedrag.

  Jon Kabat Zinn stelt 'as long as you are breathing there is more right with you than wrong with you, no matter what is wrong' ― Jon Kabat-Zinn, Mindfulness for Beginners: Reclaiming the Present Moment - And Your Life. In de Mindfulness Based Living cursus gaan we uit van het statement van meditatieleraar Rob Nairn die stelt 'Whatever your experience is, YOU'RE OK!' Op het eerste gezicht lijkt dit dezelfde uitspraak, echter in onze trainingen leren we ons te verhouden tot alle omstandigheden die we meemaken. Er is geen voorkeur voor het een of het ander. Er hoeft zogezegd niets weg. We leren om uit het gevecht met onszelf te stappen door ruimte te maken voor onze ervaring, wat die ook is. Onze visie op mindfulness kenmerkt zich door in volle aandacht te leren zijn met elke ervaring die we ontmoeten. Dit wordt uitgedrukt door het streven van de Mindfulness Based Living cursus:

  Opmerken wat er gebeurt, als het gebeurt, zonder voorkeur.

  Door naast mindfulness en ontspanning veel aandacht te geven aan compassie en mededogen voor jezelf en je ervaring van het moment, ontwikkel je het vermogen om ook in moeilijke omstandigheden te kunnen blijven bij wat je ervaart, zonder direct in je standaard reacties te vervallen. Vaak komen we tijdens onze mindfulness beoefening in contact met de innerlijke criticus, veroordelen we wie we zijn, streven we toch iets anders na dan we eigenlijk zijn enz. Door het beoefenen van compassie en mededogen voor je eigen (en andermans) manier van zijn, ontstaat ruimte om te laten zijn wat er is en van de ervaring te leren. De aandacht voor compassie als gelijkwaardige pilaar naast het ontwikkelen van de vaardigheid mindful te zijn, is een belangrijk kenmerk en verschil van de Mindfulness Based Living cursus en andere trainingen in Mindfulness zoals de bekende MBSR van Kabat Zinn. Door Mindfulness en Compassie samen te beoefenen, ontwikkel je aandacht voor wat hier en nu van belang is, vergroot je jouw inzicht in wat er gebeurd en hoe je daarop reageert en ontstaat wijsheid en begrip over wie jij als mens bent en wat je nodig hebt.

  Onze unieke opzet rond mindfulness, compassie en inzicht, resulteert in meer ruimte om keuzes te maken in hoe we leven in verbinding met onszelf en onze wereld. Het is een stapsgewijze reis naar een verdiepende ervaring van hier-en-nu aanwezig zijn, zelfacceptatie en compassie. Het resulteert in veerkrachtiger omgaan met de uitdagingen van het leven, meer ontspannen voelen, verhoogd zelfbewustzijn, meer zelfvertrouwen ervaren en beter met moeilijke situaties om kunnen gaan.

  Door vaardigheid in mindfulness en compassie wordt het mogelijk om dat wat zich wil ontvouwen in onszelf ruimte te geven. Er ontstaat inzicht in wie we zijn en welke gedrags- en denkpatronen ons leven bepalen. Dit maakt ruimte om met wijsheid ons leven in te richten passend bij wie en waar we zijn op onze reis.

 • De Mindfulness Based Living cursus is geschikt voor beginners die mindful willen leren leven maar ook voor mensen die hun meditatie vaardigheden willen verdiepen. Wel willen we u erop wijzen dat als u last heeft van psychische klachten of in een intense fase in uw leven zit (burnout, scheiding, gedwongen ontslag etc) het verstandig kan zijn om eerst advies in te winnen bij uw huisarts of therapeut en af te wegen of het starten van een intense reis door wat u in uw denken, voelen en lichaam ervaart op dit moment voor u juist is.

  Tijdens de Corona / Covid-19 periode bieden we de MBLC alleen ONLINE aan. Als MBLC gecertificeerd trainer heb ik veel ervaring opgedaan in het online trainen en begeleiden. Veelal gebruiken we daartoe Zoom als middel omdat je in Zoom elkaar allemaal kunt zien en horen. Hierdoor onstaat een heel mooi groepsgevoel wat in de cursus verbindend, motiverend en inspirerend werkt. De kwaliteit van de online training is gelijk aan de klassikale trainingen!

  De MBLC beslaat een introductiebijeenkomst gevolgd door acht workshops, die doorgaans 2,5 uur duren en een mindfulness masterclass tussen les 6 en 7. Als de training online op zaterdagen wordt georganiseerd starten we in de ochtend met les 1 en na de lunch en rustpauze met les 2. In dat format beslaat de cursus 4 zaterdagen. De masterclass betreft een gezamenlijke oefendag. We beogen deze in de buitenlucht in de bossen te organiseren en samen een dag vol Mindfulness te beleven!

  Tijdens de bijeenkomsten oefenen we samen mindful ontspanning, vergroten lichaamsbewustzijn, compassie, liefdevolle vriendelijkheid, doen we lichaamswerk en mediteren we samen (zitmeditatie, loopmeditatie, bewegingsmeditatie). Deelnemers leren vaardigheden op het gebied van Mindfulness door middel van presentaties, begeleide oefeningen en kleinere groepssessies. Er zijn mindfulness en meditatie opdrachten om thuis zelf uit te voeren en deelnemers worden uitgenodigd hun ervaringen bij te houden in een dagboek.

  De opzet van elke les kenmerkt zich steeds door introductie van een oefening, samen oefenen en mediteren gevolgd door samen nabespreken volgens principes uit de Insight Dialogue (Gregory Kramer). Door deze drievoudige leercurve leer je niet alleen door eigen ervaring, maar ook van je mede reisgenoten. Tussen de lessen (en na de cursus) werk je zelfstandig aan opdrachten rondom mindfulness en compassie en leg je jouw persoonlijk reisverslag vast in een dagboek. Hierdoor ontstaat een verdere verdieping in je vaardigheid en meer inzicht in je ontwikkelingsproces.

 • Eerstvolgende Mindfulness Based Living cursus start maart 2021!
  Deelname staat open voor alle belangstellenden. Ter introductie is er op zaterdag 27 februari 2021 een online bijeenkomst in Zoom gepland waar u een voorproefje en meer informatie kunt krijgen over de cursus. U kunt zich aanmelden voor de introductiebijeenkomst via het contactformulier op onze website.

  Kosten van de vierdaagse ONLINE Mindfulness Based Living cursus + outdoor oefendag bedragen € 150,-- p.p.
  Inclusief cursus handboek en toegang tot Nederlandstalige geleide meditaties.

  Speciale korting!
  Als jij iemand anders tipt op de MBLC cursus en jullie samen de cursus gaan doen, krijgen jullie beiden 20% korting op de cursusprijs! Deze wordt dan € 120,-. Win-Win deal voor ons beiden. Mij help je deelnemers te werven, jullie krijgen korting.

  Overige informatie
  Trainer: Maurice Foulon, door de Mindfulness Association gecertificeerde Mindfulness en Compassie trainer.
  Groepsgrootte: Minimaal 10 deelnemers en maximaal 15 deelnemers.
  Locatie: ONLINE via ZOOM beveiligde verbinding.
  Data: Intentie is te starten op zaterdag 20 maart. Dan 3 april, 17 april en outdoor dag op 15 mei. Laatste online bijeenkomst is dan zaterdag 5 juni.

  Als u wilt deelnemen, neemt u dan contact met ons op via het contactformulier op deze website.

  JA, ik wil meer informatie over de Mindfulness Based Living Cursus!
  Aanmelding of meer informatie kunt u aanvragen via het contactformulier op onze website.

  Nu nog even niet, maar wellicht later wel meedoen?
  Indien u op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen en ons aanbod, kunt u uzelf inschrijven op onze nieuwsbrief:

  Privacyverklaring Mindfulness Based Living Groningen
  We gaan zorgvuldig om met de door u ingezonden gegevens en deze worden niet aan derden verstrekt. Meer daarover kunt u lezen in onze privacyverklaring. Door u in te schrijven voor de nieuwsbrief gaat u akkoord met de privacyverklaring. U kunt uzelf op elk moment weer uitschrijven voor de nieuwsbrief als u dat wenst.