Mindfulness Based Living Cursus

Mindfulness Based Living Cursus

desc

We hebben het vaak druk in ons moderne leven en zoeken naar manieren om met angst, stress en pijn om te gaan. Wellicht willen we ons welzijn verbeteren en beter omgaan met de uitdagingen van het leven. Vaak wordt dan Mindfulness aangeraden wat kan helpen om stress te verlichten, om zelfkritiek te verminderen, om emotioneel welzijn en pro-activiteit op te roepen.

Onderzoek door o.a. Paul Gilbert leert ons dat het simultaan ontwikkelen van drie belangrijke aspecten: mindfulness, compassie en liefdevolle vriendelijkheid als basis voor groei en ontwikkeling meer vruchten afwerpt dan de ontwikkeling van mindfulness alleen zoals we dat zien bij de reguliere Mindfulness training van Jon Kabat Zinn. Dit heeft geleid tot een nieuwe opzet: de Mindfulness Based Living Cursus (MBLC). Deze unieke training is, in samenwerking met diverse Universiteiten in Engeland, door Rob Nairn en de Mindfulness Association CIC (MA) ontworpen.

Leren mediteren? Eerstvolgende Mindfulness Based Living cursus (MBLC) start voorjaar 2023!

Beschrijving
Opzet van de training
Aanmelden en kosten
 • De Mindfulness Based Living Cursus (MBLC) leert deelnemers in vrijheid aanwezig te zijn bij wat er hier-en-nu ervaren wordt, te reageren met mededogen voor zichzelf en anderen en resulteert in diepgaand inzicht in patronen rond gedachten, gevoelens en gedrag. Doel van de MBLC is te leren te ontspannen in wat je ervaart, zonder ergens vanaf te hoeven. Het is een belangrijk verschil met de standaard MBSR Mindfulness trainingen.

  Een mooie metafoor die aangeeft wat je leert in de Mindfulness Based Living cursus wordt ervaren door een steentje in je vuist te nemen en de vingers goed dicht te klemmen. Dit is vaak hoe we omgaan met ongemak of problemen in ons leven. We vechten tegen onze eigen ervaring en raken gestressed en gefrustreerd. Laat de vingers nu langzaam los door de hand te ontspannen. Kun je ervaren dat er ruimte ontstaat rondom het object in je hand door ontspanning? Kun je opmerken dat je door de hand te ontspannen, het object pas goed kan bekijken voor wat het is, hoe het is opgebouwd, welke betekenis je eraan geeft? Hoe je reageert op dat wat er is? Dat is in een notedop wat de Mindfulness Based Living cursus je leert.

  Jon Kabat Zinn stelt 'as long as you are breathing there is more right with you than wrong with you, no matter what is wrong' ― Jon Kabat-Zinn, Mindfulness for Beginners: Reclaiming the Present Moment - And Your Life. In de Mindfulness Based Living cursus gaan we uit van het statement van meditatieleraar Rob Nairn die stelt 'Whatever your experience is, YOU'RE OK!' Op het eerste gezicht lijkt dit dezelfde uitspraak, echter in onze trainingen leren we ons te verhouden tot alle omstandigheden die we meemaken. Er is geen voorkeur voor het een of het ander. Er hoeft zogezegd niets weg. We leren om uit het gevecht met onszelf te stappen door ruimte te maken voor onze ervaring, wat die ook is. Onze visie op mindfulness kenmerkt zich door in volle aandacht te leren zijn met elke ervaring die we ontmoeten. Dit wordt uitgedrukt door het streven van de Mindfulness Based Living cursus:

  Opmerken wat er gebeurt, als het gebeurt, zonder voorkeur.

  Door het beoefenen van compassie en mededogen voor je eigen (en andermans) manier van zijn, ontstaat ruimte om te laten zijn wat er is en van de ervaring te leren. De aandacht voor compassie als gelijkwaardige pilaar naast het ontwikkelen van de vaardigheid mindful te zijn, is een belangrijk kenmerk van de Mindfulness Based Living cursus. Door Mindfulness en Compassie te beoefenen, leer je met zachtheid voor jezelf en anderen te reageren.

  Deze unieke opzet rond mindfulness, compassie en inzicht, resulteert in meer ruimte om keuzes te maken in hoe we leven in verbinding met onszelf en onze wereld. Het is een stapsgewijze reis naar een verdiepende ervaring van hier-en-nu aanwezig zijn, zelfacceptatie en compassie. Het resulteert in veerkrachtiger omgaan met de uitdagingen van het leven, meer ontspannen voelen, verhoogd zelfbewustzijn, meer zelfvertrouwen ervaren en beter met moeilijke situaties om kunnen gaan.

 • De Mindfulness Based Living cursus is geschikt voor beginners die mindful willen leren leven maar ook voor mensen die hun meditatie vaardigheden willen verdiepen. Wel willen we u erop wijzen dat als u last heeft van psychische klachten of in een intense fase in uw leven zit (burnout, scheiding, gedwongen ontslag etc) het verstandig kan zijn om eerst advies in te winnen bij uw huisarts of therapeut en af te wegen of het starten van een intense reis door wat u in uw denken, voelen en lichaam ervaart op dit moment voor u juist is.

  De MBLC beslaat een introductiebijeenkomst gevolgd door 5 zaterdagen. We starten in de ochtend om 09:30 met het eerste blok en werken tot 12:30. Na de lunch en rustpauze gaan we om 14:00 verder met blok 2 en eindigen gezamenlijk om 17:00. De vierde zaterdag betreft een gezamenlijke oefendag. Als het weer het toelaat organiseren we deze gezamenlijk in een bosrijke omgeving en beleven we samen een prachtige dag vol Mindfulness!

  Tijdens de bijeenkomsten oefenen we samen mindful ontspanning, vergroten lichaamsbewustzijn, compassie, liefdevolle vriendelijkheid, doen we lichaamswerk en mediteren we samen (zitmeditatie, loopmeditatie, bewegingsmeditatie). De cursus focust op ervaringsgericht leren. We starten steeds met een korte lezing over het onderwerp wat centraal staat. Gevolgd door een begeleide oefening en bespreken de persoonlijke ervaring na in kleinere groepjes. Tussen de lesdagen door zijn er mindfulness en meditatie oefeningen om thuis zelf uit te voeren en wordt je uitgenodigd je ervaring bij te houden in een meditatie dagboek.

 • Eerstvolgende Mindfulness Based Living cursus start maart 2023!
  Deelname staat open voor alle belangstellenden. Op zaterdag 18 februari 2023 organiseren we een introductiebijeenkomst in Haren waar je een voorproefje en meer informatie kunt krijgen over de cursus. U kunt zich aanmelden voor de introductiebijeenkomst via het contactformulier op onze website.

  Kosten van de vijfdaagse Mindfulness Based Living cursus + outdoor oefendag bedragen € 150,-- p.p.
  Inclusief cursus handboek en toegang tot Nederlandstalige geleide meditaties (mp3 bestanden voor op je telefoon of tablet).

  Speciale korting!
  Als jij iemand anders tipt op de MBLC cursus en jullie samen de cursus gaan doen, krijgen jullie beiden 10% korting op de cursusprijs! Deze wordt dan € 135,-. Win-Win deal voor ons beiden. Mij help je deelnemers te werven, jullie krijgen korting.

  Overige informatie
  Trainer: Maurice Foulon, door de Mindfulness Association gecertificeerde Mindfulness-, Compassie- en meditatieleraar.
  Groepsgrootte: Maximaal 10 deelnemers.
  Locatie: Perklaan 22, 9752 GP in Haren (Groningen)
  Data: Intentie is te starten op zaterdag 18 maart. Dan 15 april, 13 mei en outdoor dag op 10 juni. Laatste online bijeenkomst is dan zaterdag 1 juli. Na de zomervakantie kun je verder met de Compassie cursus (CBLC). Deze start in september 2023 en volgt hetzelfde format (5 zaterdagen waarvan 1 gezamenlijke stilte / praktijkdag).

  Als je wilt deelnemen, neem dan contact op via het contactformulier op deze website.

  JA, ik wil meer informatie over de Mindfulness Based Living Cursus!
  Aanmelding of meer informatie kun je aanvragen via het contactformulier op onze website.

  Nu nog even niet, maar wellicht later wel meedoen?
  Indien je op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen en ons aanbod, kunt je jezelf aanmelden voor onze nieuwsbrief:

  Privacyverklaring Mindfulness Based Living Groningen
  We gaan zorgvuldig om met de ingezonden gegevens en deze worden niet aan derden verstrekt. Meer daarover kunt u lezen in onze privacyverklaring. Door je in te schrijven voor de nieuwsbrief ga je akkoord met de privacyverklaring. Je kunt jezelf op elk moment weer uitschrijven voor de nieuwsbrief als je dat wenst.