Compassion Based Living Cursus

desc

Als we mindfulness beoefenen kan het niet anders dan dat we op een dag afdalen in de spelonken van onze geest en de modder tegenkomen. Zoals de bekende meditatieleraar Thich Nhat Hanh stelt 'No mud, no lotus!' Juist dan is het van belang om met mededogen en compassie en met jezelf te kunnen zijn. De Compassion Based Living Cursus (CBLC) leert deelnemers met mededogen aanwezig zijn in wat er hier-en-nu ervaren wordt en is een belangrijke stap naar Mindfulness + Compassie = Inzicht.

Je zou kunnen zeggen dat in de mindfulnesstraining we de mind-spier ontwikkelen waardoor we leren 'weten wat er gebeurt, als het gebeurt, zonder oordeel'. In de compassietraining ontwikkelen we de hart-spier van mededogen en liefdevolle vriendelijkheid voor onszelf en wat we ervaren zodat we leren 'open te staan voor wat zich hier-en-nu aandoet door ruimte voor onszelf en anderen te scheppen, zonder oordeel'.

Eerstvolgende Compassietraining (CBLC) in Haren (Groningen) start in september 2023!

Beschrijving
Voor wie geschikt?
Aanmelden en kosten
 • Met de integratie van compassie in onze mindfulness beoefening, maken we ruimte om de zelf-criticus met een open vizier te onderzoeken. De zelf-criticus herkennen we als die hardnekkige innerlijke stem die hardvochtig en veroordelend is, en altijd een fout vindt in wat we doen en die ons zelfbeeld en zelfvertrouwen ondermeint.

  We onderzoeken hoe het voelt om steeds weer zelf-kritiek te ervaren, daarna kijken we naar wat de criticus drijft. Zo beginnen we compassie te ontwikkelen voor dit deel van onszelf. Het roept de vraag op - hoe zou het zijn om een innerlijke stem te ontwikkelen die vriendelijk en ondersteunend is, en om je leven van hieruit te leven, in plaats van vanuit een plaats van destructieve zelfkritiek?

  Het is het punt waarop we van zelfmedelijden naar mededogen voor anderen gaan. Echter, zelf-mededogen blijft altijd de basis van onze beoefening omdat dit is wat onze praktijk authentiek maakt en ons in staat stelt om te begrijpen wat anderen doormaken.

  In de CBLC verkennen we de vier grenzeloze kwaliteiten van gelijkmoedigheid, liefde, mededogen en vreugde. Ze brengen evenwicht en perspectief in onze beoefening van compassie door ons te helpen buiten onze veilige voorkeuren te treden, door het genereren van liefdevolle vriendelijkheid in ons innerlijke leven en de omringende wereld, door adequaat te reageren op pijn en lijden, terwijl we ook de goede dingen in ons leven waarderen. We zullen ook Tonglen introduceren, de praktijk van het nemen en sturen, waardoor we actief bezig zijn met en transformeren van het lijden dat we tegenkomen in ons leven.

  In de Compassion Based Living cursus (CBLC) integreren we mededogen en compassie voor onszelf in onze mindfulness-praktijk. We maken kennis met het evolutionaire model van compassie, dat gegrond is in de neurowetenschappen en de psychologie. Cruciaal is hoe we compassie en mededogen kunnen belichamen in de manier waarop we leven, werken en ons verhouden tot onszelf en anderen. De Compassion Based Living cursus helpt je te onderzoeken hoe je compassie kan integreren in alles wat je doet. Samen met de MBLC vormt de CBLC een belangrijke stap naar de derde training Insight (inzicht).

 • De Compassion Based Living cursus (CBLC) gaat september 2023 van start. Je kunt de compassietraining volgen nadat u eerst de Mindfulness Based Living cursus hebt doorlopen of een vergelijkbare Mindfulness training bij een andere gecertificeerde trainer heeft gevolgd zoals de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Voorwaarde is dat je een actieve mindfulness beoefening eigen heeft gemaakt als basis voor de CBLC compassietraining.

  De Compassion Based Living cursus is geschikt voor beginners die vanuit compassie en mededogen met zichzelf en anderen willen leren leven maar ook voor mensen die hun meditatie vaardigheden willen verdiepen en zoeken naar inzicht in zichzelf en ingesleten patronen die ons afhouden van gelukkig zijn.

  Ondanks het feit dat compassietraining zeer behulpzaam kan zijn voor mensen die worstelen met zichzelf of lastige emoties ervaren, is het geen vervanging van psychotherapie. Wel kan het een goede ondersteuning bieden bij het proces naar heelwording. Als u uw vermogen tot zelf-compassie en mededogen wil inzetten om moeilijke perioden in uw leven het hoofd te bieden, adviseren wij doorgaans een individueel traject in Gestalttherapie waar compassietraining onderdeel van kan zijn. Kijkt u voor meer informatie hierover op onze website Gestaltbenadering.nl.

  Indien je denkt dat zelf-compassie en mededogen voor jezelf zinnig is en niet wil wachten op het cursusaanbod, kunt je informatie aanvragen over compassie gerichte non-duale coaching of een compassietraining traject op maat.

  Indien u op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen en ons aanbod, kunt u uzelf inschrijven op onze nieuwsbrief:

  Privacyverklaring Mindfulness Based Living Groningen
  We gaan zorgvuldig om met de ingezonden gegevens en deze worden niet aan derden verstrekt. Meer daarover kun je lezen in onze privacyverklaring. Door je in te schrijven voor de nieuwsbrief ga je akkoord met de privacyverklaring. Je kunt jezelf op elk moment weer uitschrijven voor de nieuwsbrief als je dat wenst.

 • De Compassion Based Living cursus is geschikt voor beginners die vanuit compassie en mededogen met zichzelf en anderen willen leren leven maar ook voor mensen die hun meditatie vaardigheden willen verdiepen en zoeken naar inzicht in zichzelf en ingesleten patronen die ons afhouden van gelukkig zijn.

  Kosten van de Compassion Based Living cursus (compassietraining) bedragen € 150,- p.p.
  Inclusief cursus handboek en toegang tot Nederlandstalige geleide meditaties. Prijsstelling onder voorbehoud.

  Trainer: Maurice Foulon, door de Mindfulness Association gecertificeerde Mindfulness en Compassie trainer.
  Groepsgrootte: Maximaal 10 deelnemers.
  Locatie: Perklaan 22, 9752 GP in Haren (Groningen).
  Data: We beogen de Compassietraning te starten op 16 september 2023 gevolgd door 4 maandelijkse bijeenkomsten op een zaterdag.

  Als je wilt deelnemen, neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze website.

  JA, ik wil meer informatie over de Compassion Based Living cursus (compassietraining)!
  Aanmelding of meer informatie kun je aanvragen via het contactformulier op onze website.